nedeľa 31. marca 2019

Little Study Magical Things



Ahoj/Hi :) 

Dobre sa učiť, mať fajn známky a pekný diplom to si asi my čo študujeme všetci prajeme :). A pravda dobre tak. Hovorí sa, extra vysoké  a kvalitné vzdelanie netreba, a tiež sa hovorí že treba.  Na tejto planéte existuje mnoho ľudí čo kvalitné vzelanie k úspešnému a spokojnému životu nepotrebovali, no tiež sú ľudia ktorí majú úspešný a spokojný život s vyšším vzedalním. Ja si myslím je to na osobnom posúdení čo sa nám páči, čo nám vyhovuje. Ja keď som išla do maturitného ročníka... No to bylo ňeco :D. Vysoké škola? Francúzsko? Slovensko? Anglicko?! Alebo pôjdem pracovať? :D. Tak sa to všelijak zvrtlo, a ku koncu roka som prišla k záveru, že ma baví manažment a ekonomika, mám z týchto predmetov dobrú maturitu, skúsim to využiť či objavím svoj potentciál. Šla som do Anglicka, som tu a študujem a som zato vďačná. Mať možnosť vzdelávať sa, objavovať nové možnosti ako vnútorné tak aj vonkajšie a plus ešte tú voľnosť, kdekoľvek ísť študovať. 
Dnes by som chcela dačo napísať o pár zázračných veciach čo mi pomáhajú pri štúdiu.

-počítač
-žurnál
-zvýrazňovače (s týmito viem ako nato ;)) 
-dobrá učebnica 
-zošity
-osnovy na práce/eseje
-peračník
-zarážky do knižky 
-fľaša magicky čistej vody 



***
EN

Good studying, good grades and nice diploma, that's what we, students wish for :). And true, good like that (yeeah). They say, higher and quality education is not needed, some say, it is needed. On this planet are many people who did not need higher education to successful and content life, however there are people who do have content life with higher education. I personally think it is depended on personal consideration, in addition what we like, what fit us. Me, when I went into last year of high school...That was something :D. University? France? Slovakia? UK?! Work? :D Somehow somewhat happened, in the end of the school year I made a conclusion, I enjoy management and economics, I have got nice final grades, I will try to take advantage of this and explore my potential. I went to UK, I am here and I study and I am grateful for that. Have an opportunity to get educated, explore new possibilities, inward, outward and plus the freedom, own decision to choose place to study. 
Today I would like to write something about couple magical things which helps me to study.
-laptop
-journal
-highlighters (lol I have better knowledge how to use those for paper, than the ones for face hehe :)) 
-good textbook
-notebooks
-assignment briefs
-pencil case 
-bookmarks
-bottle of magical clear water 




Nie je nad dobrú učebnicu, ktorú môžete kedykoľvek otovriť a prečítať si čo Vás zaujíma,  pripomenúť si, no zároveň sa z nej učiť. Ja mám túto od začiatku roka a mám ju veľmi rada :3. Tiež sú super tieto lepiace zarážky (??? ok asi tak), podľa ktorých farieb si možno otvoriť danú tému, lekciu. 
S peknými zvýrazňovačmi sa hneď lepšie pamätááá :). 
Potom super lepiace papieriky na spravenie si poznámky do knihy, do zošita, zápisníka... Ja ich používam často na zapísanie dôležitých bodov k predmetu, téme, prednáške. (Ale ajtak najradšej na ňe kreslím :D). 
2 základné perá, modré a farebné. Ja mám tieto (Stabilo) veľmi rada a som maximálne s nimi spokojná už od strednej školy :). 
To čierne používam do zápisníka a na kreslenie. 

***
EN

Great textbook, which you can open whenever, read something what interests you, remind yourself,  and study from it as well. I have this one since this year and I truly like it :3. Also, amazing are those sticky, colourful, bookmarks, on base of its colour you can open the topic, unit. 
With lovely highlighters, straightaway easier to rememberrr stuff :). 
Further, post notes, to make note in the book, notebook or diary...I use them often for writing bullet points in addition the the module, topic, lecture. (Anyway I use them mostly for drawing :D). 
2 essential pens, blue and colourful. I really like those (Stabilo) and I am 100% satisfied with them since high school :). 
The black one I use for journal and sketching. 



Na tento rok mám dva zošity na 4 predmety. Z prednej strany jeden predment, zo zadnej druhý. 
Má to výhodu že nemám zybtočne ťažký ruxak, a vystačia mi na jeden semester. 
Čo si do nich píšem? Na prednáške máme väčšinou prezentáciu, takže si spoznámkujem dôležité veci z nej, neskôr si spravím týždenne čítane z ktorého si tam tiež zapíšem čo treba, no a na seminári kde sa robia väčšinou praktické veci tak si tam tiež hodím nejakú vetu. 

***
EN 

For this year I have got two notebooks for 4 models. From front side one module, from back side second module. 
The advantage is, I do not have too heavy backpack and I can have them for one semester. 
What do I write inside? On the lecture we have got presentation, so I write important notes from it, later on I will do weekly reading from which I make notes also, and on the seminar, which is usually more practical, but if so something important, I write down some sentence. 



Ďalej tu mám niečo ako osnovu na esej, prácu ktorú dostaneme vždy na zažiatku roka ku každej práci. Táto vec je úplne super, je tam napísané čo od nás prfesor/ka očakáva a čím sa treba riadiť. Osobne mi pomáha si ju vytlačiť a upraviť si podľa seba pekným hajlajterom :D. 

***
EN 

As next we have got here assignment brief, which we get on the beginning of year for each assignment. This thing is amazing, there is written what professor expects us to do, how I should navigate myself through the work. 
Personally, what helps me is to print it and adjust it, add in stuff, and use lovely highlighter :D. 



A ako posedný, žurnál, zápisník. Tohto ružového kamaráta mám niečo cez dva mesiace, a snažím sa podľa neho si organizovať život. Zapisujem si doň všetky dôležitosti, čo bolo, čo sa deje a čo ma čaká :). 

***
EN 

And as last, bullet journal (Tiger). This pink friend I have got for over two months, and with his help I try to organise my life. I write in all the importances, what was, what is, what will be :). 




Dúfam že mojich pár rád Vám prišlo zaujímavých, možno aj inšipratívnych :). 

***
EN 

I belive couple of my advices are interesting, maybe motivating :). 


Prajem zvyšok víkendu :) 

Enjoy rest of the weekend :) 







nedeľa 24. marca 2019

Fairytale in Paris, Haute Couture




Bonjour, 
Pozdravujem z veterného víkendu, s príspevkom o niečom čo mi je srdcu veľmi blízke.
Haute Couture, alebo tá najprekrásnejšia móda tvorená v Parížskych ateliéroch ktorá by som povedala vystihuje vrcholný charakter módy ako umenie.
Od môjho mládí som si rada kreslila rôzne princezny, dámy, postavy. Najviac na tomto kreslení ma bavilo spustenie ťahu ceruzky dole k vytvoreniu šiat a využívanie rôznych odtieňov farbičiek a gélových pier, respektíve vytváranie mojej vlasntej "vysokej módy". Veru neviem či by sa mi doma podarilo nájst nejaké tieto kresby z tohoto detského obdobia. No ako som dospievala stále ma to veľmi bavilo a rada som si pozerala v časopise, na internete obrázky z prehliadok, inšpirovala sa dotvárala, vytvárala... Stále ma to drží a tak raz začas popri učení si čo to načrtnem, nie sú to nejaké špecifické "oh lala" modely, lebo sa väčšinou sa inšpirujem alebo nakreslím priamo to dielo z prehliadky no stále ma to veľmi baví.

Dovolím si teda povedať, sledovanie módneho sveta, hlavne teda módnych prehliadok je niečo ako moje hobby, pri ktorom sa cítim vnútorne veľmi potešená a často si pri tom pozeraní hovorím nahlas; "no to je neskutočné, prekrásne!", a od nadšenia pri tom niekedy aj stojím :D :D. Takže prežívam to naozaj reálne.

V tomto príspevku by som Vás chcela spoločne prizvať na očné potešenie niekorých modelov a módnych príbehov tohoto januárového Haute Couture obdobia.

***
EN
Greetings, from windy weekend, with post about something very close to my heart.
Haute Couture, or the most exquisite fashion created in Paris ateliers, which I would say presents the true character of fashion art.
Since my childhood I truly enjoyed drawing princesses, ladies, postures. Most enjoyable fact about this drawing was, letting the pencil going down creating a gown, using various shades of pencils and gel pens, therefore creating my own "high fashion". I am not sure if some of those masterpieces still exists. However, when I was growing up, I was still enjoying this activity I was looking through magazines, pictures from fashion shows on internet, keeping myself inspired, creating, continuing. I still enjoy sketching, and time to time I sketch something while studying, however, they are not some specific original " oh lala" designs, because mostly I get inspired, or draw directly the art from the fashion show, but how I stated, I still truly enjoy it.

I consent to say, observing fashion world, mostly fashion shows is something as my hobby, during which I feel inside very pleased and by watching, I keep saying; " unbelievable, magnifique! ", and sometimes when I am too excited I even stand :D :D. Therefore, yes I really live through.

In this post, I would like to invite you with me together, for eye delight to see some some of designs and fashion stories from this January's Haute Couture season.

CIRCUS SHOW BY MARIA GRAZIA CHIURI 

Táto návrhárka sa stala v roku 2016 prvou, dámskou riaditeľkou Dior. 
Od jej pôsobenia sa mi veľmi páči ako sa snaží prezentovať pravú ženskosť v každej prehliadke. 
Táto bola zameraná na cirkus ktorý je so značkou úzko spojený od čias dávnych so zakladateľom Christianom, ktorý sa ním často sám inšpiroval ako aj P. Picassom, a na cirkusový podnet tiež vznikla veľmi známa fotografia. 
Cirkus podľa G. Vicaire so spojením s touto prehliadkou tiež môžeme charakterizovať ako, miesto inklúzie kde klaun cez svoju asexuálnu dimenziu vznikne ako prezentovanie možnej rovnosti, evokovanie moderny, tam kde krása, počiatok vek či pohlavie nie su dôležité a len technika a smelosť záleží.
Počas prehliadky je možné vidieť paletku rôznych farieb, zlievajúcich sa do púdrových odtieňov, krehké materiály, hravosť. V neposeldnom rade úžasné akrobatky vytvárajúce umelecké pozície a pozdvihujúce rôznorodú ženskosť.

***
EN
This designer became in 2016 first woman, creative director of Dior. 
Since her operation in company, I really admire her endeavour presenting true feminity in every fashion show. 
In this one inspiration was enhanced by circus, which is closely related to the brand since ageing times with founder Christian, with which he often got inspired, also inspired by P. Pisacco, and by circus impetus also was created famous photography. 
Circus by G. Vicaire in addtion to this fashion show, we could define circus as a place of inclusion in which the clown, through his asexual dimension becomes the expression of equality, modernity, and where beauty, origin, age or gender are no longer important, only technique and daring matter. 
Through this show is possible to see palette of various colors, blending in powder shades, fragile materials and entertainment.
Last but not least, marvellous acrobats, creating art positions and leveraging diverse feminity.









CELEBRATING FEMINITY WITH ELIE SAAB 

Ako ďalšie, tu máme Elie Saab, Libanonský návrhár ktorého každý umelecký kúsok niečím trbleitavým je očiam neodolateľný.
Prostredníctom tejto prehliadky sa oslavuje čaro ženskosti a dotyky oceánu. 
No veru hľa na tie vílovské šaty :). 

***
EN
As next, we have here Elie Saab, Lebanese designer, whose each art piece is with something sparkly irresistible for eyes. 
Through this show, is celebrated magic of feminity and touches of ocean. 
Have a look at the fairy gowns :). 







FLOWER GARDEN BY VALENTINO

Tretí módny dom, Valentíno, hlavná inšpirácia pre túto prehliadku bola čistá naturálna, kvetová prirodzenosť.V každom modele, môžeme vidieť živé farby lúky, prichádzajúcu jar a honsné volániky. 

***
EN


Third fashion maison, Valentino, main inspiration for this show was pure, natural, flower, nature. In each design, we can see vivid colors of meadow, upcoming spring and ruffles. 






MEDITERRANEAN DREAM 

Ako štvrté, Chanel.
Každá prehliadka posledných 10 rokov sa odohráva v Grand Palais a vždy tu má svoje unikátne čaro. Tento rok tržnicu pretvorili na provensalksú vilu s "obyčajnou" no čarovnou, palmovou záhradou a bazénom. Celé zátišie vytváralo príjemné, letné, možno povedať aj pompézne večery 18. storočia v záhrade. Prehliadku sprevádzala famózna hudba ktorá nadnášala celú atmosféru vrátane tých prekrásnych modelov. 
Modely boli plné precíznych detajlov, ako napríklad keramické,  jemné kvietky všité na šaty. 
Pri Chanel prehliadkách sa vždy cítim veľmi potešená.
Ľudská kreativita je bezhraničná. 

***
EN
And as fourth, Chanel. 
Every fashion show for 10 years, is taking place in Grand Palais and each time there is unique enchantment. This year, they transformed market into Provence style villa with "basic", however magic, palm garden with pool. Whole background created pleasant, summer, might say splendour evenings in garden of 18th century. Fashion show was followed by marvellous music, which took the atmosphere beyond including exquisite designs. 
Designs were full of rigorous details, as for example ceramic, fragile flowers embroidered onto dress. 
By watching Chanel fashion shows I always feel very blissful. 
Human creativity has no limits. 












pondelok 11. marca 2019

Exploring Ancient Metropole of Academia, Oxford




Hi,

Milí čitatelia 
Dnes by som Vám chcela rozpovedať moje piatkové dobrodružstvo. 
Ako som prišla do Anglicka tak som si pozerala na internete miesta ktoré za ten čas čo som tu by som rada navštívila. Musím veru povedať som tu rok a pól a veľa som toho kvantitatívne nevidela čo popri škole ktorej nemám extravagntne veľa by sa dalo, no na dlhšie výlety sa mi moc nedá ísť pretože mám skoro každý deň školu. Tento týžden sme mali progression week, teda niečo ako "študijné prázdniny" :D, tak som to super využila. Jedno z prvých miest čo je na mojom Anglickom wishliste bol Oxford. Fascinujúca metropola vzelania, staré budovy, múzeá nádych starého Anglicka. 
Tak v piatok, s kamarátom sme sa vybrali na výlet, sadli sme na vlak o 8:39, cesta trvala približne hodinku a pól, fantázia. 
Prišli sme na stanicu ktorá musím povedať vyzerala nie celkom vábivo nato že wau Oxford študentské, turistické mesto, no samoška splňovala všetky funkcie ako napr. dvoje potraviny a trafika :).  Zo stanice do centra diania to je približne 10 minút.

LEN TAK POMEDZI SLOVKO: odteraz sa posnažím písať aj po anglicky, keby náhodou sa tu našli aj zahraniční čitatelia aby mali možnosť aj slovne nahladnuť do tohoto blogového príbehu, či vy verní, českoslovenci si radi prečítate aj v angličtine :).

Hi, 
Dear readers 
Today I would like to tell you something about my Friday's adventure. 
When I came to England, I started checking on internet places which I would like to visit during my studying adventure. I have to say, during the one and half year which I am here I have not seen a lot of cities, however I am not crazy busy with university I would be able, otherwise I have university almost everyday. This week we had progression week, which means something like "studying holidays" :D, therefore I used this opportunity. One of th places on my English wishlist was Oxford. Fascinating metropole of academia, ancient architecture, museums, "fresh air" of old England. 
On Friday with friend we went for THE trip, took the train at 8:39am, route was approximately hour and half, amazing. 
We came to the train station, which did not look that pretty, for city of Oxford, student and tourist place, however of course it fulfils
 its basic facilities :). 
From station it took 10 minutes to the city centre. 


Ako prvé nás nohy zaviedli do Covered Market, super miesto na originálne suveníry, čerstvú zeleninu, ovocie, kvety a mäso od domácich podnikateľov. 

As first foots took us to the Covered Market, great place for original souvenirs, fresh veggies, fruits, flowers, and  meat from locals. 




Ďalej sme sa nehali viesť inštinktom, a dostali sme sa k Radcliff Camera a Bodleian Library. Wau bola som očarená z tej "kamery", tak krásna budova a okolo ňej ďalšie dychberúce :). 

As next, we let ourselves follow the instinct, and we made it to the Radcliff Camera and Bodleian Library. And wow, I was spellbound by the "camera", such a splendid building and other breath taking all around :). 








Neskôr sme nahodili do Google Maps, Nature & History Museum, popri tom sme mali možnosť vidieť rôzne fakulty/ colleges a pobehujúcich študentov, aka najmúdrejšie mozgy? 
Múzeum bolo parádne, história ziveracích druhov ktoré už vyhynuli, kotré ešte sú medzi nami (klop klop chráňme ich), fosílie, vzácne kamene, hmyz, taktiež Indiánske, Mexicke, Africké kmeňe, a momentálne tam je exhibícia o ženách venujúcich sa antropológii čo ma veľmi zaujalo. 

Later on, we set to Google Maps, Nature & History Museum, by the walk there we were able to see university colleges and students walking around, aka the most clever brains? 
Museum was amazing, history of animals which already extinct, the ones which are still here (knock, knock let's take care of them), fossils, great rocks, insect, also Redskin, Mexican, African tribes history and currently there is an exhibition about ladies devoted to the anthropology, which I was really interested in. 






Po múzeu sme sa motali znouvu uličkami a hľadali správne "to" miesto na obed. 

After museum we were strolling through the streets and looking for the "it" place for lunch.


Návšteva Alicinho obchodíka :).

Alice's shop visit :).




A našli sme! Mali klasické jedlá no aj dobrý výber vegetariánskych možností :). Ja som mala sladký zemiak na šošovici s niečim špecifickím čo už neviem čo bolo :D, mandľovým pestom a šalátek, no a oproti vidíme anglickú klasiku :D.

And we found! They had the classics but also great range of vegetarian options :). I had sweet potato on lentil with something specific I do not even remember :D, almond pesto and salad and oppostie we can see english classic :D. 


Neskôr  sme ešte prechádzali uličkami a narazili sme na veľmi malebný obchodík
so zápisníkmi, perami, listovými sadami, študentskými potrebami a kade čím pekným. Tento obchodík mal v sebe čosi záhadné, pripomínalo mi to Harryho a Alice a in the end by som povedala, keď si vždy odteraz pomyslím na Oxford toto bude prvá vec čo mi vyskočí ako spomienka :).

Later on we were walking around petit streets and found lovely small shop with stationery and study supplies and everything possible cute. This shop had something mysterious inside, something to do with Harry and Alice and in the end I would say, each time I will remember of Oxford this will be the first thing in my head as a memory :).










Našou poslednou zastávkou bolo Science Museum ktoré bolo tiež fascinujúce, no musím povedať nature sa mi páčilo viac možno aj tým že to science malo mnoho podobých predmetov ktorým som veľmi nerozumela :D.

Our last stop was Science Museum which was also fascinating, but I have to say nature one I liked more, perhaps the science one had a lot of similar objects which I did not understood :D.



Ku koncu sme ešte pobehali trošku obchody, a sadli na vlak.

In the end we checked for a bit shops and than took the train back home.



Oxford by som zhodnotila ako super nápad na jednodenný výletík, sú tam super múzeá zadarmo, kaplnky, do niektorých fakúlt sa dá aj nakuknúť, je tam cítiť ten skvelý oxfordský, študenský a hisotrický nádych. Na kúsok som si predstavila aké by to tam asi bolo študovať no myslím že som veľmi spokojná s prostredím čo mám tu je o niečo menšie, pokojnešie a menej turistické.
 A najlepšia vec? Motať sa uličkami a hľadať tajuplné zákutia :).
Ak máte radi Alicu z Krajiny Zázrakov a Harryho Pottera, istotne tam zacítite aj tento vánok :).

I would asses Oxford as a great idea for one day trip, there are amazing free museums, chapels, you can peep in to couple of faculties, and you can fell that it oxford-ish spirit. For a bit I imagined how it would be to study there, however I think I am very satisfied with environment I am in now, a bit smaller, more calm and less touristic. And best thing? Just walk around, explore the streets and find mysterious places :).
If you fancy like Alice in Wonderland and Harry Potter, you will feel there that spirit as well :).