piatok 31. mája 2019

One Spring Day in London




Ahoj ahoj ! 

Veľmi som sa tešila na ten moment ako dokončím písanie prác a vyberiem sa na nejaké dobrodružstvo vlakom. Hurá ! Ide sa do Londýna za sestoru! Tak teda hneď týždeň po som šla a spravili sme si fajn dievčenský deň. 
Vyrazila som ranným skorým vlakom a prišla som do Londýna niečo po 10-tej.

***
EN
I was very looking forward to the moment when I will finish writing assignments and I will go on a train adventure. Horray! Let's go to London to meet my sister! So week afterwards I went, and we had lovely girl day.
I departured by early train and I was in London something after 10am. 


Našou prvou zastávkou bola Oxford Street, kde sme spravili malé nákupy. Pomedzi to, pre oči je príjemným potešením kreatívne vyzdobené budovy :). 

***
EN
Our first stop was Oxford Street, where we done small shopping. Within strolling through the streets, for eyes is delightful pleasure creatively decorated buildings :). 



Neskôr sme sa prešli záhradou pri Westministeri, Whitehall Garden, kde to krásne kvitlo. Miesto je super na oddychové posedenie a vychutnanie si dobrej knižky či len tak pozorovať okolie, záhraníkov ako upravujú záhradu.

***
EN
Later on we walked through garden close to Westminster,Whitehall Garden, where everything was in bloom. The place is great for restful seat, reading moment of good book either, observing environment, the gardeners who take care of garden. 





Ďalej sme sa chceli staviť v Japan Centre ktoré je na Picadilly Circus zatvorené :O. No to Vám poviem bola som veľmi šokovaná...To miesto som si veľmi obľúbila, pretože uprostred rušného centra sa tam dal nájsť pokoj, a lahodné jedlo za skvelé ceny. Otázne je či ho prerábajú alebo naozaj je koniec. Tak sme sa stavili v inom fast sushi foode kde to sushi veru poviem bolo zvláštne ako keby jemne plesnivé. No možno len bolo inak upravené, ktovie :D.

***
EN
Further, we wanted to stop for food in Japan Centre which is on Piccadilly Circus closed :O. I will tell you, I was quite shocked. That place I favoured, in the middle of busy centre you could find there peace and delicious food for great prices. The question is if they are refurbishing or is real end. So we stopped in other sushi fast food, which taste was quite weird, a bit moldy. But maybe it was differently prepared, who knows :D.



Neskôr sme sa stavili v ďalšej záhrade, St John's Garden, ktorá sa nachádza kúsok of Westministeru. Je celkom malá, no v náručí vysokých stromov s peknou fontánou.

***
EN
Then, we stopped in other garden,  St John's Garden, which is close to Westminster. It is quite small, but in arms of tall trees with lovely fountain. 



Našou predposeldnou zastávkou bolo Tate Britain (vstup zdrama). Som veľmi rada že som mala šancu toto múzeum navštíviť. Sú tam famózne maľby a nie je až tak navštevované ako napríklad National Gallery. Umelec ktorý si ta získal moje srdce je romantik J. M. W. Turner. O tomto umelcovi som doposiaľ nepočula, no na mieste ma veľmi zaujal svojím špecifickým štýlom. Jeho maľby sú veľmi krehké, jemné, zobrazujúce prírodu, architektúru aj ľudí. Zároveň William používal vodové farby a olejové pomocou ktorých špecificky zachytával svetlo. 
Čo je super v tomto múzeu, môžete sa zahrať na umelca tak že si sadnete na lavičku predsebou máte stojan s papierom a ceruzkou, voilá môžete kresliť :).

***
EN
Our further stop was Tate Britain (free entry). I am very glad I had opportunity to visit this museum. There are fabulous paintings and is not visited that much such as National Gallery.
Artist which got my heart is a romantic, J. M. W. Turner. I have not heard about this artist before, however in the museum I got very interested in him due to his specific style. His art is very fragile, gentle, displaying nature, architecture and people. William was using water colours and oil colours by which he was specifically captured light. 
What is cool in this museum, you can get in the role of an artist, take a seat, infront of you is board with paper and pencil, voila you can draw :). 







Našou poslednou zastávkou bolo posedenie pod London Eye, kde sme si dali forzen jogurt, posedeli na tráve užívali si slnečné lúče a poriečny ruch Londýna :).

***
EN
Our last stop was restful moment by London Eye, where we got frozen yogurt, took a seat on the grass and enjoyed sunshine and busy, river atmosphere :). 


Kúpila som si v Uniqlo dve základné tričká ktoré mi doteraz v šatníku chýbali. Materiál je parádny a sama môžem túto značku odporučiť ako spoľahlivú, majú fajn bundy a košele. No a tam to netričko je niečko ako nákres predošlého obrazu :D.

***
EN
I bought in Uniqlo two essential t-shirts, which I was missing in closet. Material is great and I can confirm the brand is reliable, they also have good quality jackets and shirts. And the non t-shirt is something like a sketch of previous painting :D.



Navštívili ste Tate Britan alebo nejaké pekné záhrady v Londýne?
Ak ešte nie a budete mať tú šancu, určite sa oplatí navštíviť :).

***
EN

Have you ever visited Tate Britain or some nice gardens in London?
If not so, and you will have chance is worth a visit :). 








utorok 28. mája 2019

End of 2nd Year



Bonjour :)

Uuuuf. To je výdych. Predchádzajúce týždne som mala náročné, ukončovanie školy. Veľa veeeľa hodín strávených pri počítači, knihách v knižniciach, študovni a veľa čokolády :D. Tento druhý ročník hlavne koniec bol naozajstne mentálne vyťažujúci. Viacej som si uvedomila podstatu toho čo študujem, a aký výsledok z toho možem mať v budúcnosti. Tak som sa poraidne snažila aby som to mala tip top aspoň teda podľa svojich predstáv :D. Som rada že som to pozitívne zvládla. Už teda čakám na posledné výsledky aby som mohla teda naplno začať nové obdobie, ktoré ešte neviem či vlastne môžem nazvať prázdniny :D. Stále som v procese zabezpečenia stáže, respektíve ešte prechádzam pohovormy a aplikáciami. Ak budem mať stáž trvala by 10 až 12 mesiacov za bežných dospeláckych pracovných podmienok, teda by som jeden rok nebola v škole a získavala skúsenosti a vedomosti z praxe. Veru to trvá, no cítim že čochvíííľka sa priblížim k záveru.

***
EN
Aaaaah. What a good sigh. Previous weeks were pretty tough, university finals. A lot of hours spent by laptop, books, libraries, study spaces and a lot of chocolate :D. This second year, mostly the end has been truly mentally exhausting. I became more conscious and aware of my university studies, and what outcome I may have in future. Therefore I endeavour and worked hard, to have the projects compliance by my visions :D. I am glad I positively made it. Now I am waiting for last results, so I can fully begin new season, which I am not sure if I can call holidays yet :D. I am still in process of securing placement, therefore I am undergoing through applications and interviews. If I would secure placement, it would be for 10 up to 12 months, with basic adult-ish conditions, therefore I would not attend university for one year and I would gain knowledge and skills from the experience. It takes time though, however I feel that soon I will come to concluding moment.


Posledné momenty napätia a adrenalínu !!!

***
EN
Last moments of strain and adrenalin !!!



Hurááá !

***
EN
Horray !



Oslava ľahkým alkoholickým drinkom

***
EN
Celebration with light alcoholic drink



Na toto niekoľko hodinové, voľné prechdázanie som sa veľmi tešila :)

***
EN
I was really looking forward for those long and free walks :)








Jarno letné dobroty z trhu :3

***
EN

Spring summer yummies from the market :3



Kúsky jarnej poézie

***
EN

 pieces of spring poem



Z milovaného domova mi prišiel balíček obsahujíci samé radosti

***
EN
From loved home I received a package full of delights







Tak to by bolo zavše.
Tiež už máte koniec školy? Ak nie, prajem ešte veľa síl, poztivity a motivácie na dobré ukončine ! :)

***
EN
That would be it.
Did you finished school as well?
If not, I wish you a lot of enduringness, positivity and motivation for good finish line ! :)