nedeľa 10. októbra 2021

Summer Romance with Cambridge

 Ahojte, 


Už je tu znovu jeseň, juhú! 

Aké ste mali leto? Verím že plné slnečných lúčov, dobrého jedla, a nejaký ten výlet a hlavne trošku relaxu. 

 Čo na lete milujem sú dlhé večery. Tie majú pre mňa veľké čaro. Keď je 10 hodín, a to že je stále svetlo ma veľmi fascinuje. Či to je západ slnka, večer pri dobrom drinku alebo len tak sedím na posteli a čítam knižku...Už sa znova teším aké budú večery budúce leto :3. Moje leto bolo znovu zase niečím originálne. Trošku pár nepríjemných udalostí ktoré ale boli vyvážené zase tými peknými chvíľkami. Žaľ nepodarlo sa mi ísť domov kvôli škole, no zato som si užila vzácny čas s priateľmi ktorých som dlhom nevidela, vrátane môjho mladšieho brata :). 

Okrem iného v júni som mala promócie, v júli som oslávaila 24 rokov, mala som to šťastie ísť k Yorkshire-skému moru, čas poobjavovať York-ské zákuita... No a jasné že, pracovala som na diplomovke !  

V tomto príspevku Vám chcela priblížiť moje chvíľky z Cambridge. 

Už som tu v UK navštívila zopár miest ale asi žiadne si ma tak rýchlo nezískalo tak ako Cambridge. Toto mesto mi pripomínalo všetky obľubené miesta čo som doteraz navštívila; Viedeň, Francúzsko, Worcestershire, Mníchov. Taký mix vidieku, veľkomesta, no zároveň to malo ten čarovný anglický cosy vibe <3. 


***

EN 

Hi there, 

I hope you had an amazing summer! Lot of sunny days, good food, perhaps some trip but most importantly, relaxing time? 

What I love about summer are the long summer nights. The fact that at 10pm is still light, is so magical. Watching the long sunset, eve by some good drink or just chilling and reading a book...I love all those moments. I already look forward to next year's summer nights :3. This year's summer was once again original. A few unpleasant events, but plenty of good ones too. Sadly, I did not get to go home due to uni, but I get to enjoy some quality time with friends I have not seen for a long time, including my younger brother :). 

In June I had my bachelor graduation, in July I turned 24, I get to visit Yorkshire's coast, explore York in more detail...And of course I was writing my thesis! 

In this post I would like to write to you about my memories from Cambridge. 

So far in UK I get to visit a few nice places, but non of them grabbed my heart that quickly as Cambridge did. This city reminded my all favourite places I have visited; Vienna, France, Worcestershire, Munich. Kind of a mix of countryside and city, whilst still having the cosy British vibe <3. 

    A ide sa na cesty <3 

***

EN 

Adventure awaits! 


Christ's College 
Ak plánujete navštíviť Cambridge určite odporúčam návštevu aj jednej z kolégii. (niečo ako internát, ktorý má aj svoju knižnicu a mnoho z nich má nádherné záhrady) V Camrbidge ich je až 31! Vstup do kolégia je pár libier.

***
EN 
Christ's College 
If you are planning to visit Cambridge, I highy recommend indulging yourself with some fascinating architecture in on of University's colleges. There are 31 colleges! 




Mala som to špeciálne privilégimu navštíviť aj knižnicu. A teda....stratila som sa v poličkách dejín umenia a manažementu <3. 

***
EN 
I had the privilege to visit the library. And sooo...For a bit I got lost on the shelves of history of art and management <3. 





Scott Polar Research Institute
Ak Vás zaujímaja ako vyzerali expedície do polárnych regiónov už od začiatku 20teho storočia (tak ako mňa!), s tým spojené maľby, artefakty, mapy...určite odporúčam návštevu tohoto unikátneho miesta. (Prejdené to máte do hodinky) 
Vstup zadarmo

***
EN 
Scott Polar Research Institute 
If you ever wondered what it was like to go on an expedition to the North Pole at the beginning of 20th century and how the expeditions developed through out the years, I highly recommend visiting this unique place. There are plenty of paintings, artefacts, maps... educational and fascinating! 
Free Entry 





Fitzwilliam Museum 
Okrem prenádherných plafónov toto múzeum je plné pokladov. Napríklad maľba Družičky od jedného člena Pre - Rafaelitského bratsva. Po roku magistra na hitórii umenia to bol fascinujúci zážitok navšťíviť múzeum a ešte k tomu mať už dáke tie vedomosti o maľbách <3. 
Vstup zdarmo

***
EN 
Fitzwilliam Museum 
Besides exquisite ceilings this museum is full of treasures. For example you can find here The Bridesmaid painting by one of the members of Pre-Raphaelite brotherhood. After one year studying history of art, it was such a fascinating adventure to visit the museum plus, already having some "artsy" knowledge <3. 
Free Entry 








Keď kade tade chodím rada si z miest nosím pohľadnice, hlavne také ktoré su desiatky rokov staré. 
Zopár kníhkupectiev ktoré odporúčam navštíviť kde aj takéto pohľadnice nájdete!;Sarah Key the Haunted Book Shop, Hefferds, Cambridge University Book Shop.

***
EN 

As a little souvenir, I always like to bring with me a vintage postcard. There are few lovely book shops worth to visit in which you can also find such postcards!; Sarah Key the Haunted Book Shop, Hefferds, Cambridge University Book Shop. 


The Orator at the Cambridge Union 
Toto miesto je novo zreštaurované s takým tým akademickým čarovným vibe-om. Majú fajn kávu a úúúžasné cestoviny. Ceny by som povedala sú v pohode, do 30 libier máte fajn večeru aj s drinkami. 

***
EN 
The Orator at the Cambridge Union 
This newly renovated place is fab for brunch, coffee, or fancy (student friendly price) super yummy,  dinner. 


Sunset <3 






Výhľad na King's College 

***
EN 

A view on the King's College 



Tento domek mi pripomenul filmy Tima Burtona, resp. hlavne ten vchod. 

***
EN 
This house reminded me movies by Tim Burton. There was some kind of that peculiar vibe...especially this magnificent entrance. 


Nedeľný brunch pred kolégiom a la úplna mňamka. Dali sme si chai latte a kávu z kaviarničky Benets Cafe. A sladké a slané dobroty z trhu od lokálnych pekárov.

***
EN 

Sunday's brunch in-front of the college. Chai latte and coffee from Benets Cafe and sweet and sour yumms baked by locals from the market








Botanical Garden 
Na túto záhradu som sa mimoriadne tešila. Rozárium, les, malé parky, skleníky, jazierka, famózny vzduch a všade lavičky na oddych. Och toľko zelene a vôňe <3. Vstup bol okolo 8 libier. 

***
EN 
Botanical Garden 
I was sooo excited to visit this garden. There is rose garden, kind of forest, tiny parks, green houses which are full of peculiar plants, small ponds...and probably the best part, the air! So much green all around and oh, the perfume! The entry was around 8 pounds. 






Ako sa vraví, cestovanie je to najcennejšie bohatstvo čo si môžeme kúpiť. Tento výletík to znovu potvrdil. Keď opustíme domov (v mojom prípade skoro domov, ďalej od toho pôvodného domova :D)  čo i len na pár dní, je na tom niečo čarovné. Spoznávať nové miesto, prechádzať uličky, park, okoštovať tamojšiu kávu, koláčik či tie parádne špagety čo som mala...Vieme nabrať inšpiráciu čo variť, možno čo si zasadiť ale hlavne načerpať energiu z momentov oddychu a objavovania. Som veľmi rada že žijem v slobodných krajinách odkiaľ mám možnosť cestovať, spoznávať... Tak aj tebe odporúčam, vybehni niekam ! 
  
***
EN 
As they say, to travel that is the best luxury "commodity" you can invest in. This little trip once again proved it. When we leave our home, (well, in my case I left my almost home, since my original home is a bit further) even just for a couple days, there is something mysterious, exciting about it. To explore new town, stroll the streets, parks, visit local coffee shop, have a piece of cake, maybe some pasta as me haha...During those moments something cool happens. We are able to get inspired; for example what to cook, what to plant but most importantly, to do some adventurous exploring, have a rest and recharge. 
  I am very grateful I get to live in countries (both home, and UK) where I have the freedom to move, travel, explore... especially in this, a bit moving period. I hope you enjoy this post and I recommend you to get out, and do some exploring, and enjoy life! 































































streda 28. júla 2021

Graduate




 Ahoj, 

Dnes je tu slnečno upršaný deň v Anglicku, také zvláštne júlové počasie 20 stupňov, leje potom svieti slnko a zas leje... ale dobre nebudem tu toľko moanovať o počasí :D.  Chcela by som sa s Vami podeliť o pár príjemných spomienok z Júna.

 Na pár dní som išla späť do Worcester-u, múj druhý Anglický domov <3. Na jar som dostala email že v júni keď už opatrenia budú viac uvoľnené, budeme mať promócie! *yaay* 

Bola to sladká bodka za tromi výnimočnými rokmi počas ktorých som si obohatila myseľ, rozvynula svoj potenciál, stala som sa viac odvážnou a našla pevnejšiu vieru v seba. Asi tak by som môj čas vo Worcestri zhrnula. Jedno spontánne, zo začiatku smutné a riskanté rozhodnutie, ktoré sa stalo úžasným dobrodružstvom. No a momentálne pokračuje -> leto v znamení písania diplomovky haha. 

***

EN

Hi there, 

What a day here today... a bit strange summer weather ! (well not so strange here in England hehe?), storm, sunny and storm again...but ok, I'm not gonna moan about the weather here today :D. I would like to share with you a few lovely moments from June. 

I have taken few days off my dissertation work and made a trip to my second home here in UK, Worcester <3. During spring I have received a pleasing email saying that if the restrictions will be eased in June and it is going to be safe, we are going to have our postponed graduation! *yaay* 

It was a cherry on top after three special years. During this time I have enriched my mind, I have (kinda) found out what direction I want to take in life, I became braver and finally, began to believe to myself. Shortly summed up my time in Worcester. At the start it was one spontaneous, bittersweet, sad and risky decision, but it turned out as a pretty good adventure. And so it continues! -> now writing my master's dissertation haha. 


Zelené krásy Worcestra <3 

***
EN 
Green Worcester <3 


Brunchin' 


Najkrajšia dáma, v ktorej sme mali promócie 

***
EN
The magnificent lady, and that is where our graduation has taken place 


yayayay! 





Foto s mojou tútorkou; špeciálna žena ktorá mi bola akademickou oporou počas troch rokov a zároveň sa stala kamarátkou. 

***
EN 
Photo with my tutor, a very special woman who was my academic support during my three years in Worcester whilst she also become my friend. 


Treba to zajesť! 


Raňajky šampiónov

***
EN
Breakfast made by my lovely Worc friend  


Výlet do dedinky a na kopec Malvern 

***
EN 
Trip to nearby village Malvern & Malvern Hills 




A jeme dál

***
EN 

Good foods & Good moods 



Rozlúčkový dejchánek 

***
EN 
Aurevoir coffee time !