piatok 20. marca 2020

A Word Woman



Ahoj 
To máme teda zaujímavý čas to be alive :O. Posledný týždeň a niečo som sa poriadne nevedela sústrediť na školu, prehodnocovala som ísť späť domov či ostať tu. Ťažko povedať čo je správne a čo nie správne rozhodnutie, no povedala som si ziatiaľ budem tu. Škola nám od včera hladko prešla na online systém, tak uvidíme ako to bude dalej ešte nás čakajú cca 4 vyučovacie týždne, necelé 2 mesiace dopísania prác a bakalár bude zamnou :O. Okrem iného tu UK sa mimoriadne opatrenia ako u nás na SK zatiaľ nerobia, napriek veľa nakazeným. Ľudia v rade v lekárni kupujú syrup na kašel miesto rúška a centrum bolo plné ľudí (nikto sa tu k rúšku neodhodláva).  Každý deň sa situácia mení takže uvidíme zase čo bude nasledujúce dni. Ja som ajtak doma väčšinu dní až teda na 3x za týždeň mám prácu v ktorej zatiaľ tiež obemedzenia nemáme.
To asi vše zatiaľ o momentálnej situácii. Hlavu hore, jesť čo máme, dýchať čo tiež aj spať kde a sme v tom spolu. BUDE DOBRE.
Dnes by som Vám chcela napísať niečo k slovku žena. Dáma, dievča, slečna, pani. 8 marca sme oslavovali náš deň. Pred odletom späť sem do UK som si kúpila na letisku Magazín N v ktorom sa píše o 10 príbehoch slovenksých a českých žien. Veľmi pekne napísané príbehy o odvahe, nebojácnosti a kreativite sprevádzajú milé kresby. Priznám sa že o ani jednej hrdinke som dovtedy nepočula, a veru že to vo mne posilnilo také to že som rada že som slovenka a dievča :). Práve tým rebelkám z minulých rokov vďačíme za naše súčasné postavenie, kde sme a čo robíme. Tiež možnosť vzdelávať sa na vysokej škole, právo voliť či byť samostatné. Okrem tej prirodzenej ženskej krásy ako vlasy, úsmev, hlas, the it telo sa v nás skrýva aj to niečo viac. Túžba chcieť objaovvať, zdolávať, pomáhať. Vďaka nám ženám je dosť možné že sa udržuje v spoločnosti harmónia a súdržnosť. A prirodzená nežnosť má predsalen veľku silu.
V tomto časopise ma najviac zaujal príbeh Izabely Textorisovej ktorú lákalo vzdelávanie sa, a ten túžobný pocit po pozaní. Bola slečnou poštárkou ktorá mimo práce sa učilia jazyky, chodila po okolitých lesoch a hľadala nová kvety a rastliny. Mladíka si nájsť sa jej veru nepošťastilo no venovala sa tomu čo ju robilo šťastnou.

***
EN
Hi
What an extraordinary time we have now to be alive :O. For past few day I could not concentrate well for uni. I was re thinking if I should go back home or stay here. Hard to say what is right what is wrong, however I decided I will stay here. Since yesterday we have all teaching sessions online. There are 4 weeks of teaching and less than 2 months to finish my reports and BA studies are over :O. Besides that, in UK the situation is not extremely changed as in my home Slovakia where procedures are very strict. People here in line at pharmacy are queuing for medicine for cough instead of face masks and city centre is full of people (I barely saw people wearing face mask). The situation changes everyday. We will see what awaits us upcoming days. At my part time job we yet do not have any restriction, and I keep going there 3 times a week. Nevertheless, I am most of the time at home.
And that's really it to the current situation. Head up, we have got food, we have the air, a place to sleep and we are in this together. IT WILL BE OKAY.
Today I would like to write you something about word a woman. A lady, a girl, a miss. We celebrated our day 8/3. Before I took my flight back here to UK I bought Magazine N (a Slovakian one). In this magazine are stories about 10 Czech and Slovak women. There are written very nice stories about bravery, courage and creativity followed by lovely drawings. I have to admire, I have not heard about any of those women heroes from my country before. After reading the stories I felt strengthened about the fact I am a slovakian and a girl :). Gratitude belongs to those ladies from previous decades, who made our position where we are now and what we do. The opportunity to study at the university, being able to vote and being independent. Besides the natural woman beauty; hair, smile, voice and the it feminine body there is something more inside. The desire to explore, conquer, support. We may also say that the maintenance of harmony and coherence is due to us women.
 A natural fondness has a great power.








Časopis si myslím že je ešte dostať kúpiť, pokiaľ máte možnosť skúste pozrieť. Ak nie, z pohodlia domova môžete navštíviť články tu. Ak by ste mali záujem viacej o Izabele Textorisovej tu je niečo viac info.  Na toto domáce obdobie to je fajn čítane :)






***
EN
Have some read of good magazine either book during those "stay at home" times :)


STAY SAFE & SEE YOU :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára