streda 11. októbra 2017

10th of October, MENTAL HEALTH DAY

Ahojte,
Včerajší deň, som začala tak ako každý iný, študentský. Dala som sa doporiadku, naraňajkovala a vyrazila na prednášku. Po nej som šla späť "domov" (no v podstate mám tu akože druhý domov že jo), spravila som si obed, učila som sa, potom som si na hodinu spánkovo oddýchla. Neskôr som šla na jedno stretnutie do univerzitného múzea a potom som strávila večer v knižnici po boku učenia. No a tak som si počas učenia spomenula že som zahliadla na internete, 10th of October Mental Health Day a spravila som si takú prestávku na zamyslenie. A ďalej ma napadlo že by som k tomuto dňu mohla napísať tuto pár viet. 


Mentálne zdravie? Je dôležité ako aj naše telesné zdravie? 
1. Mentálne zdravie zahŕňa naše emócie, pocity, psychyku, celkovo takú tú našu vnútornú pohodu. 
2. Treba si mentálne zdravie chrániť a starať sa o neho tak, ako o naše telesné zdravie. 

Napríklad taká zlomená ruka, bolesť veľmi nepríjemná. Rovnako nepríjemná bolesť môže byť psychický problém a dokonca môže táto bolesť trvať dlhšie ako zlomená ruka. 
Počas našeho života naše mentálne zdravie a špeciálne v tejto modrnej a stále sa vyvíjajúcej dobe, sa poraneniu pravedpodobne nevyhne. Ovplyvňuje naše myslenie, rozhodnutia, správanie. "Poraniť" sa môžeme v škole, v práci, v prostredí ktorom jedoducho trávime čas. Také poranenie môže byť napríklad veľa stresu, depresia, úzkosť. Sú to nepríjemné veci a môže sa stať že dotoho akosi vpadneme a tieto problémy sa môžu stať súčasťou každého dňa. 
V tejto už spomínanej crazy dobe je sa tažké tomu vyhnúť, ale predsa len môžeme a to s pár šikovnými maličkosťami. 

1. RADOSŤ = Ja sa veľmi teším keď momentálne chodím do/zo školy a užívam si pohľady na farebné listy na zemi, alebo vôbec krásnu prírodu ako takú. Alebo napríklad len to že vôbec svieti slnko! To že sa mi chce, a dobre sa oblečiem tak sa z toho radujem a užívam si to ! Alebo že juhuhú dnes zhreším čokoládou :D. 



2. MOTIVÁCIA = Niečo čo nás bude posúvať dporedu. Môže byť napríklad že sa tešíte na štvrtok na vašu obľúbenú prednášku ako ja haha! Tešiť sa na nejakú materiálnu vec, napríklad keď si ušetrím tak tie šaty z výkladu budú moje! :D.  Tešiť sa na nejaké stretnutie, alebo výlet, ja by som napríklad chcela ísť do Paríža a verím že sa mi to v blízkej dobe podarí :). A síce ešte do Vianoc čas ale domov sa teším už teraz :). 

3. NÁJSŤ SI ČAS PRE SEBA = Trošku to nadväzuje k motivácii, napríklad to čo bude nasledovať po tej prednáške, spraviť si čaj popritom si prečítať knižku, nakresliť si niečo, pozrieť si seriál, zatancovať si, oddýchnuť si, odreagovať sa. 




4. POKOJ = robiť veci/povinnosti tak, aby nám to vychádzalo tak ako chceme aby to vyšlo, teda aj s pokojom. Dobre si roztriediť čas. Napríklad s učením ale aj s mnoho inými vecami, robiť veci postupne do ničoho sa nehrnúť a zároveň nezaostávať so svojím drahým časom, a čo hlavne z toho nám vyplýva ísť si do predu za svojím cieľom :). 



Týchto pár vecí sa "naučiť"nie je jednoduché ale postupom času sa k tomu dá dopracovať. Ja som už začala a čo vy? :) 

ENJOY YOUR LIFE ADVENTURE ^^


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára